4 maj 2015

Sagan om året som gick

Hon har gått ett helt varv sedan hon föddes, och nu står hon på jordens rand och tvekar inför nästa steg.

Ovanför henne blinkar rymdens stjärnor; det är hennes förfäder som gått här före henne. De väntar på henne. Allt hon behöver göra är att ta det första steget.

Ändå tvekar hon. Just här stod hon när hon föddes. Året före henne hade sett så stort och gammalt ut bredvid henne. ”Gå nu”, hade det sagt. ”Gå nu. Det är din tur. Jag lovar att du kommer att älska det.”

Då hade världen brett ut sig framför henne, så stor och underbar. Det första steget var svårt, men så fort hon tagit det var det lätt.

Hon lekte med väder och vind; än snö, än sol. Hon badade i de djupa haven och hälsade på de höga bergen. Alla bugade sig för henne och vek undan.

Men jorden var gammal och hade sett mycket. Bergen och haven visste att tiden måste passera. Det berörde dem knappt. Nästa år skulle en ny tid komma.

Värre var det för människorna. Barnen tog emot henne med öppna armar. De unga tittade modstulet på henne och visste inte vad de skulle tro. De vuxna slog ner blicken och låtsades inte om henne. De äldre var rädda för henne, och vissa sprang till och med och gömde sig.

Hon log mot dem alla och försökte vara snäll, men många sveptes med där hon drog fram. Även djur, träd och växter fastnade i hennes skrud och tyngde hennes steg.

Världen förändrades och blev mörkare. Människorna krigade och dog. Det var många som ville följa med henne. Deras skrik genomborrade henne.

”Ta med oss hem!” ropade de. ”Vi orkar inte mer!”

”Men jag är inte er tid!” svarade hon. ”Jag kan inte bära så många. Ni måste vänta på er tid.”

Men nej, människorna kunde inte vänta. Om de inte krigade så grävde de djupa gruvor eller byggde stora städer. De sprang omkring som om de ville hinna före tiden, och när hon kom ikapp dem hade de inga krafter kvar att stå emot henne. Och året visste inte vad hon skulle göra med all den förtvivlan och längtan som de bar med sig.

Detta måste få ett slut.

Hon som hade känt sig så ung och full av möjligheter. Nu tyngdes hon till marken och kunde inte se längre än till nästa dag. Till och med solen var trött. Den sov allt längre och orkade knappt lysa på henne längre.

Till slut var det bara natt, och hon stod vid världens rand. Just här hade hon stått då hon föddes. Vad världen hade verkat stor då.

Precis som den gången tvekar hon inför nästa steg. Rymden är så stor och främmande. Inte alls som jorden som hon nu är van vid. Hennes förfäder ler och blinkar åt henne där uppe, och under henne rör sig jorden och vill putta henne över kanten.

Men hon tvekar.

Då känner hon en hand i sin och tittar ner. Där står nästa år och ser storögt på världen som breder ut sig framför honom. Hon kramar hans hand och säger: ”Gå nu. Det går bra. Jag lovar. Du kommer att älska det.”

Det nya året tar ett djupt andetag och går ut i världen, samtidigt som det gamla året lämnar det.


Vill du använda denna saga?

Alla Sagor av Christer Barregren som är publicerade på denna hemsida är fria att använda i icke-kommersiella sammanhang om du anger upphovsmannen Christer Barregren och hemsidans adress, akajos.blogspot.com


Sagan om narren

Det var en gång en kung som hade en narr. Inget ovanligt med det. Det är jobbigt att vara kung och bestämma över allt och alla. Klart man behövde en glad person som kunde berätta historier och sjunga sånger och slå kullerbytta på ett ben.

Narren var dessutom den enda personen som alltid kunde säga sanningen utan att få huvudet avhugget. Om kungen frågade: ”Ser min rumpa stor ut i de här byxorna?” Då sa alla: ”Nej, ers majestät. Ni har en mycket fin rumpa. Den passar alldeles utmärkt i trikå.”

Då kände sig kungen nöjd och belåten, men också en smula orolig. Tänk om de inte sa sanningen. Tänk om hans rumpa såg jättestor ut och de skrattade åt honom bakom hans rygg?

Och tänk om ryktet spred sig till grannlandet. Då skulle de tycka att han var en enfaldig och svag och genast gå till anfall med soldater och svärd och trummor och stora hundar. Det hade hänt förut.

Kungen suckade och tittade på sin narr. ”Ser min rumpa stor ut i de här byxorna?”

”Inte så stor”, sa narren, ”men den skymmer solen!”

Då började alla skratta, och kungen sprang in på sitt rum och tyckte att alla var dumma mot honom. Tänk att han som var kung måste stå ut med sådant? Ofattbart! Tänk om han fick hugga huvudet av narren, bara lite grann… då skulle det kännas bättre.

Men nej, en kung kan göra många saker men inte straffa sin narr för att hon säger sanningen. Det var bara att bita i det sura rönnbäret och ta på sig rumpgördel och stålbrallor och låtsas som ingenting. Nu slapp han i alla fall skämma ut sig när han hade audiens och tog emot drottningen.

Den dagen kom en budbärare med dåliga nyheter. Drottningen hade fått snuva, och landet hade drabbats av böldpest!

”Va, snuva!” sa kungen. ”Vilket elände. Hur kunde mitt liv bli så här?”

”Var inte ledsen”, sa narren. ”En snuva gör ingen sommar. Den går snart över. Det kunde ha varit mycket värre. Ät lite löksoppa och drick mycket te så är det snart över.”

Kungen gillade inte löksoppa. Vad han däremot gillade var att tycka synd om sig själv. Men det var svårt när den fördömda narren alltid sa att det snart gick över, och att det kund ha varit värre.

Som den gången han klämde tummen i dörren. Eller då han slog tån i tröskeln. Det kunde ha varit värre. Det går snart över. Så hade narren sagt. Aldrig fick man vara arg och ledsen i fred.

Då kom en ny budbärare in och berättade att kocken hällt socker i soppan i stället för salt och att grannlandet anföll med pukor och trumpeter, fanfarer och hejarramsor.

”Va!” sa kungen. ”Hur kunde kocken vara så klumpig? Är det ingen som tänker på mig?”

”Var inte ledsen”, sa narren. ”Kocken fick säkert tårar i ögonen när han skalade lök, men det betyder ju bara att soppan snart är klar. Det kunde ha varit värre.”

Kungen blev så upprörd att han fick andnöd. Han huffade och puffade och växte inför deras ögon. ”Hur kunde det ha varit värre!” röt han. ”Det drabbar ju miiig!”

”Om man tänker att något är dåligt, så blir det värre”, sa narren och trollade fram en duva ur sin strumpa. Men om man tror att det blir bra, så blir det bra”, fortsatte han och trollade fram en vit kanin ur sina kalsonger.

”Vi får se!” sa kungen som hade fått nog. Han ropade på sin nya bödel och sa åt honom att slå narren i järn. Bödeln gjorde som kungen sa. Och snart hade narren en järnring runt halsen med en stor sten som hängde och dinglade.

”Nå, vad säger du nu, då?” sa kungen.

”Att det kunde ha varit värre”, sa narren. Ni kunde ha bett er gamla bödel komma. Han är mycket värre.”

”Jaså”, sa kungen och ropade på sin gamla bödel sa åt honom att piska narren gul och blå. Den gamla bödeln gjorde som kungen sa och piskade narren med en niosvansad piska. Det gjorde inte så ont för bödeln såg dåligt och missade mår än han träffade.

”Nå, vad säger du nu, då?” sa kungen.

”Det här kommer att sluta bra!” sa narren. ”Om du fortsätter så här kommer du snart tycka synd om mig och släpper mig loss och ger mig saft och kakor. Det kunde ha varit värre.”

”Huur kunde det vara värre?” sa kungen med sin lenaste lömska röst.

”Lätt”, sa narren. ”Ni kunde ha kallat på er fru. Ingen kan plåga en man som hon.”

Kungen tvekade ett ögonblick. Sedan kallade han in sin fru. Han pekade på narren och sa: ”Den här mannen säger att du snart kommer att må bättre. Och han sa åt kocken att koka löksoppa till dig. Hur ska jag straffa honom, tycker du… min kära?”

”Din drummel!” sa drottningen. Den här mannen är ju slagen i järn och piskad gul och blå. Släpp honom genast fri så ska jag ta hand om honom.”

Ingen vågade säga emot drottningen, och snart var mannen fri igen. Drottningen tog honom med sig till sin kammare där de festade på löksoppa och kakor hela natten.

På morgonen knackade kungen försiktigt på dörren och väckte narren. ”Nå”, sa kungen. ”Nu har du tillbringat en natt med drottningen. Trycker du fortfarande att det kunde ha varit värre?”

”Jodå!” sa narren och kliade sig bakom örat så att några guldmynt föll till golvet. ”Det kunde ha varit värre. Det kunde ha varit ni, min kung, som tillbringat natten med drottningen. Det hade varit värre.”

”Hur då?” sa kungen.

”Hur mycket jag än lider, kan jag alltid glädja mig åt att det är jag och inte ni som lider, min vördade konung. Det är narrens roll, att lida så att andra kan glädjas.”

Det var en gång en kung som hade en narr. Inget ovanligt med det. Men det här var en ovanligt lycklig narr. Han kunde se ljuset i det mörkaste mörker och visste att allting alltid kan bli värre.

”Du är en god narr”, sa kungen.

”Det kunde ha varit värre”, sa narren.


Vill du använda denna saga?

Alla Sagor av Christer Barregren som är publicerade på denna hemsida är fria att använda i icke-kommersiella sammanhang om du anger upphovsmannen Christer Barregren och hemsidans adress, akajos.blogspot.com


Prinsessan Morgontroll

Prinsessan vaknade med en gäspning och drog handen genom sitt hår. Oj vad det var tovigt och fullt med kvistar och barr. Benen var stumma, armarna krumma, halsen var torr och svansen i knorr.

Svansen? En prinsessa har väl inte svans? Hon satte sig käpprätt upp i sängen och tog fram en spegel i guld. O, nej! Hon hade förvandlats till ett troll!

Vilket öde!

Hon gjorde det som alla prinsessor gör när de märker att de har blivit troll – hon ropade på sin kammarjungfru. När kammarjungfrun kom skrek trollprinsessan åt henne att hämta övercermonimästaren. När han kom skrek hon åt att han skulle hämta hennes mamma.

MAMMA! skrek hon. Hämta min mamma!

Din mamma sitter fängslad i det höga tornet, sa övercermonimästaren med darrande stämma. Hon blev inlåst av en elak häxa, förklarade han.

En elak häxa? sa trollprinsessan. Samma elaka häxa som förvandlade mig till ett troll?

Det kan man säga, sa övercermonimästaren med darrande knän.

Hämta min kammarjungfru. Hon ska tvätta mig ren. Jag måste vara fin som en prinsessa när jag befriar min mamma, sa trollprinsessan.

Kammarjungfrun kom igen, men hur hon än skrubbade och gnuggade, loskade och pjoskade så förblev prinsessan ett troll. Näsan var mossig och klänningen skrynklig. Prinsessan kände sig ynklig och skrek åt kammarjungfrun att hämta den goda fen.

Den goda fen bor i den bortglömda skogen. Den enda sättet att komma dit var att gå åt andra hållet, inte se sig om och glömma vart man var på väg.

När kammarjungfrun kom fram hade hon upplevt sju svåra år som var sju resor värre än de sju som skulle följa. Hon hade helt glömt bort vem hon var och vad hon gjorde där. Hon skulle just gå bort sig i natten och ramla ner i en svart tjärn när en vacker prins räddade henne. Prinsen friade på studs, och sedan levde de på hoppet i alla sina dagar.

Under tiden satt trollprinsessan på sitt rum och undrade varför kammarjungfrun aldrig kom tillbaka. Då kom övercermonimästaren inklampande.

Jag vet hur du ska häva förbannelsen, sa han med darrande polisonger. Du måste lösa tre svåra uppdrag som bara du kan lösa. Det första uppdraget blir att städa stora festsalen.

Trollprinsessan himlade med ögonen. Hon hade aldrig städat något i hela sitt liv. Nu fick hon ligga på knä och skura kalla stengolv fulla med matrester och bortglömda gäster. Händerna blev kalla, benen värkte och ryggen skrek. Men när hon äntligen var klar så mådde hon mycket bättre. Båda benen, händerna och ryggen var som vanligt igen.

Nu skulle hon befria friare som satt frihetsbedrövade i källaren. Nere i de mörka källarhålorna var det kallt och fuktigt. Stora, ludna spindlar klättrade på väggarna och fladdermöss hängde i taken. Alla som gick dit ner blev galna på ett eller annat sätt. Där satt tjugo unga prinsar som alla hade friat till prinsessan dagen innan.

Hon öppnade alla dörrar, och alla prinsarna sprang skrikande därifrån. Nu var det ingen som ville gifta sig med henne, nu när hon var ett troll. Så kan det gå. Men när hon kom upp från källaren var håret åter blankt, huden ren och ögonen klara. Nu var det bara svansen kvar.

Det sista svåra uppdraget var att laga mat åt alla fattiga tiggare. Att laga mat är inte så svårt. Det vet alla som någon gång kokat soppa på en spik. Det svåra var att alla måste tvätta händerna innan de åt. Ingen tycker om att tvätta händerna. Så trollprinsessan fick gå runt bland alla tiggare och poeter, landsvägsstrykare och musikanter och tvätta deras händer.

När hon var färdig var hon förfärligt trött och satt sig – rakt i soppan. Oooooo! Aaaaaj! Vad det brände och gjorde ont i rumpan. Hon hoppade genast upp och dansade omkring och skrek. Alla klappade händerna och tjoade HURRA och tyckte att det var en rolig dans.

Då upptäckte prinsessan att svansen var borta. Den låg kvar i soppan. Vilken tur! Soppan blev den godaste soppa som någon någonsin kokat. Prinsessan var åter en riktig prinsessa och nu – äntligen – kunde hon befria sin mamma.

Nu var allt som vanligt igen. Prinsessan var åter en bortskämd prinsessan. Hennes mamma var åter henne mamma. Och hennes pappa var kung någonstans i andra halvan av kungariket.

Men att vara prinsessa är inte bara stekta sparvar och manna från himlen. Man måste ha skor av glas och en vilja av stål. Man får inte dansa, inte leka och absolut inte sjunga, hur glad man än känner sig. Det enda man gör är att sitta på ett glasberg hela dagen och äta fattiga riddare.

Vad hon än ville göra sa hennes mamma: En prinsessa som vill vara fin måste lida pin. För så sa man på den tiden.

Hon fick inte fisa, inte rapa, inte peta näsan med hela handen. Hon fick inte klättra i takkronan. Inte flyga med draken. Inte göra något av allt det roliga som troll gör hela dagarna.

Till slut fick hon nog! Hon spottade ut silverskeden, benade ut gördeln och brände behån. Nu skulle det bli fest. De befriade prinsarna skulle fångas in och åter fria till prinsessan. Och när hon sa nej skulle de i fängslas. De fattiga poeterna skulle skriva sagor om hennes äventyr, musikanterna skulle sjunga och ingen fick betalt.

Prinsessans mamma spärrades in i stora tornet, prinsessans pappa var någon annanstans, och prinsessan själv levde rövare hela natten, liksom hon gjorde varje natt. Och varje morgon var hon lika förvånad över allt som hänt. Hon mindes ingenting från natten innan. Och så upprepade sig hela historien igen. Ända tills hon blev sjutton år och rövades bort av en drake.

/slut


Vill du använda denna saga?

Alla Sagor av Christer Barregren som är publicerade på denna hemsida är fria att använda i icke-kommersiella sammanhang om du anger upphovsmannen Christer Barregren och hemsidans adress, akajos.blogspot.com


Huset på ön

Huset på ön

På den här ön, där vi bor, är det alltid lugnt och skönt. Hur mycket det än blåser och stormar kring öarna runt omkring så är det alltid lugnt och stilla här. Det är därför så många har valt att bo här.

Annat var det när min morfar flyttade hit. Då stormade det och blåste dagarna i ända. Morfar var den förste som byggde hus här, och folk sa han var galen som ville bo på ett sådant blåsigt ställe.

Morfar bodde här i många år, med endast en kråka till sällskap. Men en dag tyckte han att nog fick vara nog, och så seglade han in i skymningen för att aldrig mer återvända.

Det stackars huset hade alltid varit rent och prydligt. Nu hade måsar flyttat in på vinden och stökat ner med snäckskal och bajs. I köket bodde råttor, och i kammarn bodde möss. På loftet hade huset tomtar, och i farstun stod trollen, iallafall om man talade om dem.

Det kliade och skavde överallt, och huset önskade inget annat än att bli rent igen. Det funderade på hur det skulle bära sig åt, och en tidig vårdag fick det en idé. Gamle Nordsjön hade flutit upp till ytan och solade sin stora mage i allsköns ro. Huset ropade på honom.

Hördu, gamle Nordsjön, sa huset. Du ser skröplig ut. Annat var det när du var ung och stark och kunde kasta en våg upp på land. Nu orkar du väl inte ens storma i ett vattenglas, om du så försökte.

Vafalls! utropade gamle Nordsjön. Han var havets konung och behövde inte tåla sådant från ett fånigt litet hus.

Du ska nog få se på våg, mullrade han, tog ett par djupa andetag och daskade till en stor våg som sköljde över hela huset.

Oj, vad skönt det var. Måsarna flög all världens väg. Snäckskal och tång forsade ut. Råttorna och mössen övergav det dränkta huset, och fanns där tomtar och troll, så försvann de illa kvickt.

Huset njöt i fulla drag av den efterlängtade vårstädningen. Men en våg var inte nog. Han ville ha mer.

Var det allt? ropade huset ut till gamle Nordsjön. Man skulle kunna tro att du var en simpel insjö, så små vågor som du gör. Jag kände en gång en fisk som kunde skvätta högre än dig.

Vafalls! tjöt gamle Nordsjön. Han hade aldrig hört på maken. Vill du bli vräkt av ön och släpad ut till havs, kanske? skrek han åt huset och hötte med en knuten våg. Han var trött och grinig för han hade legat i ide hela vintern med ett tjockt istäcke på ryggen.

När våren kom hade han tagit både Nordanvinden och Sunnan till hjälp för att krossa isen som höll honom fast. Sedan hade han ropat på sina kusiner Västan och Östan som sopade rent framför dörren och blåste bort den sista snön ur vågkammen.

En hel vecka hade han stormat och stått i.

Allt han önskade nu var att vila en stund, innan han simmade ner till Skagerack och föreslog att de skulle gifta sig och rymma till Söderhavet, precis som han gjorde varje år. Istället låg han här och munhuggades med ett gistet gammalt skjul!

Han kände vreden stiga upp från fötterna och tog kraft ända nerifrån havsbottnen och reste sig upp med full prakt och vrålade på alla fyra vindarna att komma och hjälpa honom. De dök ner från alla fyra väderstreck och slungade den ena vågen större än den andra mot huset. Tur att det var ett stabilt hus som morfar hade byggt, annars hade det blivit vräkt av ön och släpat ut till havs, för en värre storm hade ingen sett.

Men det dröjde inte länge förrän stormen bedarrade. Huset var renare än på många år och njöt i fulla drag. Allt hade nog slutat lyckligt om bara huset hållit tyst. Men det kunde inte låta bli att reta det gamla havet en gång till.

Tack för att du tvättade mig rent, ropade huset. Nu ligger all min smuts och guppar på din gamla mage, och där kan det ligga!

Vafalls! skrek gamle Nordsjön som svallade och brusade. Han samlade han ihop all smuts, tog sats, siktade, och med en enda välriktad våg – smack! – satt det fast på huset igen.

Nu hjälpte det inte att huset bönade och bad, förbannade och svor. Från den dagen spelade det ingen roll hur mycket gamle Nordsjön och hans vindar stormade och och slogs. De lät aldrig en enda våg slå in över ön. Och inte en enda stormvind svepte över den förut så vindpinade ön.

Huset fick stå där det stod i sin smuts Den enda som lyssnade på husets klagosång var den gamla kråkan som fortfarande bodde kvar. Alla andra hade flytt sin kos.

Där stod huset, ensamt och smutsigt, ända tills jag flyttade hit och städade upp. Snart spred sig ryktet om den lilla ön, mitt i Nordsjön, där det alltid var lugnt och stilla, hur mycket det än blåste på havet för övrigt. Allt fler flyttade hit, och nu har det växt upp ett helt litet samhälle här ute.

Ja, nu vet du varför det aldrig blåser här. Och historien är sant, för jag har hört från den gamla kråkan. Om du inte tror mig kan du fråga honom själv.

Huset på ön


Illustrationer: Lina Garemark


Vill du använda denna saga?

Alla Sagor av Christer Barregren som är publicerade på denna hemsida är fria att använda i icke-kommersiella sammanhang om du anger upphovsmannen Christer Barregren och hemsidans adress, akajos.blogspot.com


Mannen som sökte sin grav

Braccas tittade ut över sina ägor där slavarna redan var i arbete. Det var tidig morgon och svalt i luften. Han älskade den här tiden på dagen, då var världen hans, innan hans hustru vaknade.

Shirin… när de var nygifta hade han kallat henne för solen i sitt liv. Och nog var hon som solen alltid. Den heta eftermiddagssolen som gav honom huvudvärk.

Han hade upplyft henne, svept in henne i familjens gamla namn. Visserligen hade hennes far redan uppnått medborgarskap som tack för sina insatser i kriget. Men det var en sak att vara en uppkomling, en annan att bli ingift i en fin familj.

Han hade älskat henne för det, för att han fick ge henne det skydd och den status som bara ett ärat namn kunde ge. Och hans familj, de hade älskat henne för hennes pengar. En perfekt lösning för alla parter.

Tänk vad ung han hade varit då. Pengar kan köpa leenden men inte respekt, och hans namn inte hade samma dragningskraft som förr, på fars tid.

Det stack till i nacken, en mygga. Han slog sig i nacken och såg slavens blick, en glimt av liv i det uttryckslösa ansiktet. Hade det funnits något där? Innan han slog ner blicken, förakt? Eller var det bara inbillning?

Slaven hade varit med länge, en krigare i sin ungdom. Braccas hade ärvt honom av sin far. Svårt att tänka sig honom som krigare. En mer undergiven och trogen tjänare fick man leta efter. Men nej – där var blicken igen. Något var på gång.

Mannen som var slav tyckte också om morgonen Då kunde han utföra sina sysslor utan att bli störd. Han blev lätt störd nu för tiden. Han ville inte bli störd nu. Han kände att det var bråttom. Det var en ovanlig känsla.

Som slav hade man aldrig bråttom. Varje dag var den andra lik. Annat hade det varit i hans ungdom. Då hade han haft bråttom att bli vuxen. Sedan bråttom att visa sitt mod, vinna ära och bli en man.

Han hade funnit frid mitt i stridens hetta. Det var det svåraste med nederlaget, att inte kunna skrika hjärtat rent. Han hade stått ut med tortyren och förnedringen genom att skrika och gråta ut sin förtvivlan. De hade skrattat åt honom för det, sagt att han var en vekling. De förstod aldrig att gråten var hans viktigaste vapen. Gråten renade, liksom eld.

Mannen som var slav såg Braccas släntra över gårdsplanen på det oskyldiga sätt som alltid avslöjade den skyldige. En god slav känner sin herre lika bra som ett barn känner sin amma. Braccas gick in i redskapsskjulet. Det skjulet hade ingen rört på trettio år, och nu gick den fete mannen dit, som om han kände lukten av maten.

”På vilket sätt kan jag tjäna er, min herre?” sa han.

Braccas vände sig om. Där stod slaven, tyst och nästan osynlig med nedslagen blick. Braccas studerade honom en stund. Det var en gammal man. Sned och märkt av många hårda år. Men också smal och stark och friskt brunbränd. Han såg på något sätt både sjuk och frisk ut.

Han tittade ner på sin egen mjuka, vita kropp. Om de möttes man mot man ute på slagfältet vore inte utgången given. Han tyckte inte om det, harklade sig och sa:

”Hurm. Vad har du i säcken?”

Han har sett påsen, det här får inte ske! Jag får inga andra chanser… ”Mat som inte ens hundar vill äta.”

”Jaha? Vad skulle du med maten till?”

Sanningen är den bästa lögnen… ”Jag ska söka min grav.”

”Dina förfäders grav, menar du? Jag visste inte att… Jag menar, du hittar väl inte på något dumt nu, gamle vän? Min far, han…”

En kniv i halsen eller ett svärd i ljumsken och allt skulle ha varit annorlunda, men jag misslyckades… ”Din far var en stor man, en stor krigare, jag respekterade honom.”

”Och hans son vördar honom.”

Så många barn, men bara en legitim… ”Som sig bör.”

”Hur länge har du varit i min tjänst nu?”

Sedan du var ett barn… ”Sedan er fader lämnade oss.”

”Jaja, så klart. Men innan dess? Nåja. Du har varit länge i min tjänst, och i min fars tjänst ännu längre. Om du behöver en dag för att sköta… familjeangelägenheter, gamle vän, så…”

De låter mig inte ens rymma med värdighet… ”Tack.”

Mannen som var slav hade blivit tillfångatagen av detta folk som älskade gröt och bröd och som genom sin tröghet hade vunnit kriget utan ära.

Han hade blivit en perfekt slav för han slutade aldrig vara en krigare. Han studerade sin fiende inifrån, lyssnade och lärde, alltid tyst, alltid ödmjuk. En god slav ska verka utan att synas, liksom en god lönnmördare.

När kriget kom tillbaka visste allt om sina fiender och svagheter. Han visste hur de skulle besegras. Han satt inne med alla svar, men kunde inte dela dem med någon. Bara stå vid sidan om händelserna och vänta på katastrofen. Han hade själv blivit besegrad.

Då hans första herre, Braccas far, hade talade till dem, iförd svärd och mantel, den där morgonen han red mot fienden, visste han att hoppet var ute. Då först blev han slav på riktigt.

Braccas smekte sin hustru över ryggen. Han gillade henne sån här, han kanske borde göra det oftare. Några få ord: ”Jag behöver ditt råd.” Så enkla kvinnor ändå är.

”Ska han besöka sina förfäders grav?” sa hustrun.

”Något sådant.”

”Men vilken grav skulle det vara?”

”Inte vet jag. Skulle vara en massgrav vid ett slagfält någonstans, då.”

”Nåväl. Han har tjänat oss troget vid pass tjugo år, och dessförinnan din far lika länge. Jag antar att vi kan ge honom en halv dag ledigt. Vi ger honom något gott från köket och din gamla mantel. Det blir som en försmak av saturnalia.”

Braccas Octavius nickade. Det kan aldrig skada att hålla sig väl med Saturnus. Och vilken skada kan väl en galen slav åstadkomma. ”Vi kan bjuda in din far på festen”, sa han.

”Jag visste väl att du skulle göra det rätta till slut.”

Mannen som var slav smög inte tyst iväg i skydd av gryningen, så som han tänkt, utan blev avvinkad av halva hushållet som skrattade åt honom och ropade “io, Saturnalia”.

De trodde att han tappat förståndet, gammal som han var, och det kunde de gott tro. Kanske hade de rätt med, för den delen. Men om det här var att vara galen, då önskade han att han blivit galen för länge sedan. För första gången någonsin i sitt liv kände han sig fri.

Han hade fötts in i armén och tränats som soldat sedan sju års ålder. Han hade deltagit i många strider och stigit i graderna, stigit över sitt enkla ursprung. Men ödet ville att han åter skulle kastas ner till botten av samhället då han misslyckades med sitt viktigaste uppdrag, svek sitt hemland och blev slav hos sina fiender.

Alla drömmar han haft som ung var borta nu, nedslipade under alla år som slav. Mannen visste att han skulle han dö. Han kände det i sin kropp. Det var dags nu.

Det var därför han rymde. För dö som en fri man. När solen gick ner och de saknade honom hemma skulle han vara fredlös. Vem som helst hade rätt att döda honom. Men han var inte rädd för döden. Det enda han fruktade var att bli tagen till fånga och åter bli slav.

När han var liten hade hans far berättat sagan om den Blå fågeln.

Den blå fågeln flög under himlens kupa, fri från jordens tyngder och besvär. Ända tills molnen tryckt ner henne och regn och hagel slog henne till marken med en bruten vinge. Där fick hon halta fram, ett enkelt byte för skogens vilda djur.

Hon räddades av en man som satte henne i bur. Han hade många burar, många djur. De var alla skadade på något sätt och levde genom mannens välvilja. De levde, men de hade inget liv. Fågeln sjöng för mannen, men inga lyckliga sånger, för lyckan fanns under den blå himlen, och dit kunde hon aldrig mer återvända.

En dag glömde mannen att stänga hennes bur efter att ha rengjort den. Den blå fågelns vinge var läkt genom hans omsorg, och hon kunde fly. Hon öppnade alla burar och sa åt grävlingen att fly, råttan, igelkotten, fly! Men de ville inte…

Mannen som varit slav gick en hel dag utan att röra maten. Han hade inte tid att stanna. Nu var han fredlös, det visste han. Vem som helst hade rätt att dräpa honom. Den tanken gjorde honom fri.

Det händer oss alla, hade hans far sagt, att vi tittar upp mot himlen och känner en längtan som inte går att förklara. Då vet du vad som hänt. En blå fågel flög just förbi, och för vissa av oss kan det förändra livet för all framtid.

När natten kom mannen som varit slav till stort berg. Om han kom till toppen av berget behövde han inte gå mer. Där kunde han dö som han inte fått leva, som en fri man. Bara det sista ville han bestämma själv.

Han borde göra upp en eld, vildhundar strök omkring, det visste han. Han ville inte dra uppmärksamhet till sig och en käpp fungerade lika bra som en eld. Han åt lite mat och la sig att sova. Nästa morgon skulle han nå toppen.

I gryningen kom barndomens blå fågel. ”Vart är du på väg?” sa den. ”Jag går för att söka min grav”, svarade han. De gick tillsammans uppför berget. Det gick så lätt, ingen hunger, ingen törst. Luften var klar och lätt att andas.

För varje steg han tog blev han starkare, kände sig yngre. Solen steg upp för himlen, och han vandrade bakåt i minnet, följde sitt liv och återupptäckte gamla vänner och platser att älskat. Snart vad han vid sin ungdom, gick med sina kamrater mot krig och ära. Sedan var han en pojke som leker soldat. Där är hans far, böjd men nöjd vid sin plog. Där är hans syster som springer över fälten med vinden i håret.

Minnen blommar upp som blommor i hans spår. Han doftar på dem och glömmer bort dem för. De blåste bort med vinden och kommer aldrig mer tillbaka.

Till slut nådde han toppen. ”Är du redo nu” sa fågeln. ”Då flyger vi.”

Mannen som inte längre hade några minnen flög. Han flög till huset där han tjänat som slav, men han kände inte igen det. Han såg några män bära en på kropp. Den var illa tilltygad och såg knappt ut som en människa.

Braccas kom ut och tittade på kroppen, undrade vad som hade hänt. De sa att den gamle slaven hade dödats av vildhundar. De hade lockats dit av maten i hans matsäck. Han hade inte en chans, sa de.

Braccas bad dem att skaffa undan kroppen. Huset rustades för fest. På kvällen skulle det vara fyllt av gäster, liv och glam. Inte hade han tid med gamla döda slavar. Hans svärfar skulle också komma, det var viktigt att det blev rätt.

De flög vidare, över en stor ö, barn lekte på en stor äng. Där hade slagit stått, det sista. Så många av hans landsmän låg där, glömda under ett främmande språk.

”Det där är ditt gamla liv”, sa fågeln. ”Vi flyger vidare.”

De flög över ett stort hav där skepp seglade åt alla håll. Solen sken varmare och de närmade sig land.

Där på en kulle låg ett litet hus. En stod lutad över en plog, talade man med två barn, en flicka och en pojke. Mannen var bonde, inte krigare. Han skrattade och var lycklig.

”Vem är det där?” sa mannen utan minne.

”Det är du, om du vill”, sa fågeln.

”Det vill jag.”

Mannen tittade upp från sin plog och såg en fågel som flög mot himlen, en blå fågel, hans familjs tecken. Utan att han förstod varför fylldes han av ett stort vemod, som om han hade förlorat något viktigt.

”Berätta igen!” sa hans son. ”Hur gick det med den blå fågeln?”

”Jo”, sa han och ruskade på sig. ”En dag glömde mannen att stänga fågelbur, och den blå fågeln kunde äntligen fly och befria alla de andra djuren, men de ville inte längre fly. De hade glömt sina gamla liv och fortsatte sina liv på jorden som vanligt. Allt blev som förut, ingenting förändrades. Saker och ting förändras inte så lätt.”

”Vilken fånig saga!” sa hans son och måttade ett slag med sitt träsvärd i luften. ”Man måste fly om man får chansen!”

”Kanske det”, sa mannen. ”Endast gräshoppan ville fly, för han hade förälskat sig in den blå fågeln och ville flyga som henne, fri på himlen. Det var därför gräshoppan hoppar, för han ville nå himlen och den kärlek han aldrig kunde nå…”

”Jag tycker det var en fin saga”, sa hans dotter och sprang iväg över fältet i jakt på sin bror.

Det värkte i hans hjärta när han såg dem. De var så unga, så fyllda av liv, och så ömtåliga. Deras liv kan blåsas ut lika lätt som vinden blåser över fälten.


Vill du använda denna saga?

Alla Sagor av Christer Barregren som är publicerade på denna hemsida är fria att använda i icke-kommersiella sammanhang om du anger upphovsmannen Christer Barregren och hemsidans adress, akajos.blogspot.com