Chaga

Chaga på sten

Holistic Chaga

Chaga

Fitnes Magazin chaga

Chaga är en produkt som jag tagin in efter att själv ha druckit det i två–tre år. Vi gjorde en del PR på den här produkten och fick en hel del skriverier om den, och försäljningen tog oss alla med överraskning. Vårt startlager sålde slut på två dagar! Mitt inlägg om denna produkt var under sex månader det mest lästa av alla våra inlägg på företagets Facebook-sida.

Chaga

Chaga är te gjort av torkad sprängticka och innehåller naturligt vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex.

Av många experter anses chaga vara kungen av medicinalsvampar, före reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei.

Chaga är ett superlivsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Chaga är det ryska ordet för svamp och har fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka.

Sprängticka är en svamp som växer likt en svart, knölig utväxt på björkar (även på andra lövträd men det är ovanligt). Den växer i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika.

Av många experter anses den vara kungen av medicinalsvampar, före reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei.

Den sitter på trädet i 15–30 år där den suger ut näringen och koncentrerar det.

De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. Japanerna kallar den skogens diamant. I Kina är den växternas konung. Det norska namnet är kreftkjuke (kräfta = cancer). Det latinska namnet är Inonotus obliquus.

Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen.

Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC.

Chaga

Vad är ORAC?


ORAC står för Oxygen Radical Absor-bance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler.

ORAC är det mest vedertagna sättet att mäta fytonäringsämnen i livsmedel, men det är långt ifrån perfekt.

Vatten innehåller inga fytonäringsämnen så genom att torka ett livsmedel ökar man dess ORAC-värde, vilket bland annat gör att ORAC-värdet kan variera för ett och samma livsmedel. (Gör man te av sprängticka så får förstås teet lägre ORAC-värde ju svagare teet är).

Man ska inte stirra sig blind på hur mycket ORAC man äter per dag. Vår kropp behöver olika fytonäringsämnen från olika källor. En bra hemsida för den som vill fördjupa sig i ämnet är oracvalues.com.
Hur lagar man chaga?

Holistic Chaga är mald till en storlek som gör att det passar en tesil. Låt det dra tills teet blir bärnstensfärgat. Du kan brygga te på samma chaga så länge det ger i från sig färg.

Hur smakar chaga?


Chaga har en mild smak av äkta vanilj. Med äkta vanilj menar jag att den inte smakar som vaniljglass med fejkad vaniljextrakt och en massa socker, utan den har en antydan av den härliga rökighet som äkta vanilj har.

Dessutom har chaga en naturlig sötma som inte märks så tydligt när man dricker det rent, men som du ser i recepten går det utmärkt att blanda teet med kakao eller kryddor som ingefära och chilli utan att man behöver söta det med honung eller kokossocker. Imponerande!

Hur använder man chaga?


I första hand som ett gott och supernyttigt te. Du kan även ha den som bas i alla dina smodisar istället för vatten. I princip alla maträtter där du använder vatten kan du testa chaga, till exempel på morgongröten. Det gör den både godare och nyttigare.

Chaga passar bra med choklad. Testa att köpa havremjölk choklad och mixa 1 del havremjölk med 2 delar chaga (eller hälften var).

Det används även för att färga textilier och papper (ger en gul färg). Svampen kan även användas som rökelse.

Chaga sägs även kunnas användas som ett substitut för humle vid ölbryggning (jag har dock inte provat själv).


Chaga-Coco

  • 3 dl chaga
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk kokosolja.
Om du vill kan du lyxa till det med 1 tsk honung eller kokossocker. Du kan även krydda med 1 tsk kanel.

Inga-Chaga

  • 3 dl chaga
  • 3 cm färsk, skalad ingefära
  • En skiva citron.

Chaga-Chili

  • 3 dl chaga
  • Saften från en pressad citron
  • 1 tsk chilipulver.
Söta vid behov.

Chagalatte

  • 3 dl chaga
  • 1 tsk vanilj
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk honung
  • 1/2 tsk muskot
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk).

Chiachaga

  • 3 dl chaga
  • 1 tsk chiafrön
  • 2–3 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung (vid behov).
Lägg i chiafröna i teet, rör om och låt det dra i fem minuter eller längre (ju längre det drar, desto mer geleaktig blir chagan). Rör i resten av ingredienserna. Drick allt, även fröna. Detta är faktiskt tarahumara-indianernas berömda iskiate fast med chaga istället för vatten. Perfekt uppladdning inför ditt nästa ultramaraton i öknen.